Kategoriat
tietoverkot

5G palveluiden kattavuus paranee

Teleoperaattoreiden 5G verkot ovat laajentuneet nopeasti eri puolila Suomea.

Telian 5G verkko toimi vuoden 2019 päättyessä jo seitsemässä suurimmassa kaupungissa, ja keväällä 2020 laajentamista on jatkettu. Viimeisimpänä kattavuutta on parannettu Oulussa. Telia on tehnyt 5G-teknologian kehityksessä yhteistyötä Nokian kanssa, ja yhtiöt ovat tuoneet markkinoille reitittimen jolla nopeudet saadaa myös kotien ja työpaikkojen wifi-verkkoihin.

DNA on laajentanut verkkoaan muun muassa Turun alueella myös keskustan ulkopuolella. Heinolassa yhtiö toteutti mittavan tietoliikenneverkkojen uudistushankkeen, jonka yhteydessä myös 5G tuli käyttöön keskustassa.

DNA:n 5G-palvelut ovat tällä hetkellä Heinolan lisäksi tarjolla Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Sipoossa, Hyvinkäällä, Turussa, Ruskolla, Raisiossa, Liedossa, Tampereella, Nokialla, Pirkkalassa, Ylöjärvellä, Raumalla, Porissa, Oulussa, Raahessa, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Lahdessa.

Elisan 5G-verkon kattavuusalueella asuu jo yli miljoona suomalaista. Maaliskuun 2020 loppuun mennessä verkkoja oli 17 paikkakunnalla: Helsinkissä, Vantaalla, Espoossa, Tampereella, Jyväskylässä, Lahdessa, Oulussa, Turussa, Raisiossa, Raumalla, Kuopiossa, Porissa, Kouvolassa, Vaasassa, Seinäjoella, Kuusamossa ja Joensuussa. Myös Rukan hiihtokeskukseen on avaatu oma verkko.

5G-verkot siis arkipäiväistyvät yhä suuremmassa osassa Suomea, etunenässä luonnollisesti kaupunkikeskustoissa. Kattavuus on verkkojen lyhyestä kantamasta johtuen kuitenkin hyvin pistemäistä, eli tilanne voi vaihdella kortteli korttelilta.

Kuluttajaliittymien ja laitteiden valikoima on kasvanut. Esimerkiksi Elisalla edullisin liittymä on Saunalahti Huoleton 5G 300M hintaan 31.90€/kk. Puhelimissa edullisimman mallit alkavat noin 400 eurosta (OnePlus). Hintataso ei siis ole valtavasti ”normaalia” 4G laitteistoa korkeampi.